Avşa Adası Haberleri
avşa adası otelleri

Balıkesir’de Hedef Nitelikli İş Gücü

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir OSB arasında “Mesleki ve Teknik Eğitimde İşbirliği Protokolü” için düzenlenen imza töreni Vali Ersin Yazıcı‘nın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İmzalanan Mesleki ve Teknik Eğitimde İşbirliği Protokolüyle; Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu ve 2019 yılı Kalkınma Ajansları için belirlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Teması Uygulama çerçevesinde belirtilen Mesleki Eğitimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve kalitesinin artırılması hedeflerine katkı yapmak amacıyla mesleki ve teknik eğitim paydaşları arasında farkındalık yaratması amaçlanmaktadır.

BALOSB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bünyesinde Mesleki Eğitim ile istihdam bağlantısının güçlendirilmesi amacıyla BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi kuruldu. 1.600 m2 kapalı alanı olan eğitim merkezinin binası 2018 yılında inşaatı bitirilmiş, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile makine, teçhizat ve ekipman tedariki amacıyla “BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Güdümlü Projesi” adı altında 2018 yılı itibariyle protokol imzalanmıştır. 2019 yılı içerisinde ihale süreci tamamlanmış ve Ocak 2020’den itibaren atölye malzemeleri gelmeye başlamıştır.

MESLEKİ VE YETERLİLİK KURUMU SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ
Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinin kurulma amacı; Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine, Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette olan fabrika çalışanlarına, örgün eğitim dışında kalmış, herhangi bir mesleği olmayıp, meslek sahibi olmak isteyenler için uygulamalı eğitim ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine yönelik mesleki eğitimlerin verilmesi ve belgelendirilmesini kapsamaktadır. Ayrıca bu merkezin Mesleki ve Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Merkezi olarak kullanılması için başvuru süreci de başlatılmıştır.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ POTANSİYELİ OLUŞTURULACAK
BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde 5 atölye ve 5 dershane bulunacak. Bunlar; endüstriyel otomasyon atölyesi, yenilenebilir enerji atölyesi, metal teknolojisi atölyesi, makine teknolojisi atölyesi ve temel mekanik atölyesi olacak. İleri teknolojik ürünlerin üretilebilmesine büyük kolaylık sağlayacak endüstri 4.0’a geçiş süreci ile Balıkesir’de bulunan meslek liseleri ve Balıkesir Meslek Yüksek Okulu öğrencileri endüstriyel tasarıma dayalı eğitim görecek, teori ve pratik bir arada gerçekleşmiş olacaktır. Sanayicinin fikri daha hızlı ürüne dönüştürülebilecektir. Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde; fabrikaların ihtiyaç duyduğu branşlardaki elemanlara kurslar verilerek nitelikli iş gücü potansiyeli oluşturmayı hedeflenmektedir.

MESLEKİ EĞİTİMLER KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE VERİLECEK
Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası ile Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan bu protokol sayesinde Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde gerekli mesleki eğitimler kesintisiz bir şekilde verilecektir.

NİSAN AYINDA HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK
Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürü Mesut Eray programda yaptığı konuşmasında, “Bu merkez sayesinde Balıkesir de belirlenen meslek dallarında mesleki belgelendirmenin yapılması, mezun durumda olup herhangi bir işte çalışmayan kişilere meslek edindirme kursları aracılığıyla nitelik kazandırılması, bölgedeki işletmelerde endüstriyel otomasyon kabiliyetinin artırılması, bölgedeki teknolojik üretim kapasitesinin ve personel verimliliğinin artırılması, hedeflenmektedir. Mart 2020 sonuna kadar yapılanmayı tamamlayıp Nisan 2020 ikinci haftasında açılışı planlanmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

ARA ELEMAN İFADESİNİN KALKTIĞINI GÖRECEĞİZ
İmza töreninde her iki Bakanlığımızın da çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi, okullarımızın standartlarının artırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması açısından yaptıkları işbirliğinin ülkemizin, bölgemizin ve İlimizin nitelikli iş gücüne dolayısıyla üretime ve kalkınmaya büyük katkısı olacak bir işbirliği protokolü oluşturduğuna değinen Vali Ersin Yazıcı, “Hedeflere layıkıyla ulaşabilmek için bakanlıkların, kamunun, üniversitelerimizin ve iş dünyasının desteği çok önemli. Projenin takibi konusunda hepimiz üstümüze düşeni yaparsak, mesleki ve teknik eğitimde ‘ara eleman’ ifadesinin kalktığını göreceğiz. Büyüyen bir Türkiye. İhracatını arttıracak olan bir Türkiye. Üreten bir Türkiye ve bunların hepsini yapabilmek için nitelikli insan gücüne sahip bir Türkiye. Nerde bu insan gücü: Meslek liselerimizde. Türkiye ihracatını büyütecek olan daha fazla ve daha kaliteli üretecek dünyada söz sahibi olacak olan gençlerin geleceği burada. Meslek liselerimizin öğretmenleri ve öğrencileri bizim en kıymetlilerimiz. Bizim gençlerimiz meslek liselerinde çok güzel işlere imza atıyor. Ben bu ilin valisi olarak meslek liselerinin % 80-90’ını bizzat ziyaret etmiş öğretmenleri ve öğrencileri ile buluşmuş birisi olarak söylüyorum. Ben öğrencilerimize, öğretmenlerimize güveniyorum. Bu şehrin geleceği için öncelikle meslek liselerinin doğru hazırlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu şehrin sanayisi 5-10 yıl içinde bugünün en az 2-3 katına çıkacak. Eğitim ve öğretim kalitesi bizleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü bizim en büyük gücümüz iyi yetişmiş, çağın gerektirdiği bilgilerle donanmış genç nüfusumuzdur. Genç nüfusumuz ne kadar iyi yetişirse, ne kadar iyi eğitim alırsa ülkemizin geleceği de o kadar güçlü olacaktır. Üretim yapmanın, bir şeyler üretmenin bu ülke için ne kadar değerli ve faydalı olduğunu, kendilerinin geleceği için ne kadar önemli olduğunu çocuklarımıza çok iyi anlatmamız lazım. Bu okullar ülkemiz için çok önemli okullardır. Gelecekte üretim yapacak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve kendi hayatını kazanabilecek çocuklar bu okullarda yetişiyor. Eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılmış yatırımdır.” ifadelerini kullandı.

Protokolde emeği geçenleri kutladığını ifade eden Vali Ersin Yazıcı, herkese başarılar diledikten sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım Balcı, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, Balıkesir OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Bekki ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Abdullah Güç ile birlikte protokole imza attı.
Protokol imza töreni sonrasında Vali Ersin Yazıcı ve beraberindekiler BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Haber Merkezi

Onur Kutlu

Avşa Adası Haberleri Yazarı ve Dijital Pazarlama Uzmanı

Bir yorum yaz

Bizi Takip Edin!